Landbouwpark ‘Tuinen van Stene’

tuinenstene1.jpg

Projectregie voor een 21e eeuws landbouwpark

ILVO en Team Vlaams Bouwmeester hebben Voorland (i.s.m. met de Provincie West-Vlaanderen voor het eerste deel van de opdracht) aangesteld als projectregisseur voor de begeleiding van het Pilootproject Productief Landschap – Landbouwpark ‘Tuinen van Stene’, Oostende. Dit 35ha grote gebied aan de stadsrand van Oostende wordt één van de belangrijke parken in het Groen Lint. Eerder dan een traditioneel park biedt de locatie kansen voor de realisatie van een 21e eeuws landbouwpark met een bijkomende toeristisch-recreatieve functie. 

Het Landbouwpark Stene ligt te midden van baanwinkels, een schoolcomplex, polderdorp Stene, de open Snaaskerkepolder, lintbebouwing, en 20ste eeuwse woonwijken van de Stad Oostende. Hoewel het bestaande polderlandschap heel wat basiskwaliteiten biedt is het terrein niet meer leesbaar. De stedelijke fragmenten eromheen eisen de aandacht op, lokale verankering ontbreekt, en het potentieel van de stedelijke nabijheid wordt niet benut. 

Onder begeleiding van Voorland en de Provincie West-Vlaanderen ontwikkelden Maat-ontwerpers en Technum/Tractebel, (ondersteund door experten van de Universiteit Wageningen en Atelier Descombes Rampini) een kaderplan voor de gewenste ontwikkeling van het landbouwpark. Het kaderplan is geen tot het detail uitgewerkt ontwerp, maar formuleert principes waaraan toekomstige ontwikkelingen in het gebied kunnen worden getoetst. Deze principes verdelen de Tuinen van Stene in vier zones: waterweidelandschap, poldertuin, akkerlandschap, voedselplatform. Deze ‘zonering’ en verbeelding geeft een antwoord op vragen als: welke vormen van stedelijke landbouw zijn waar aangewezen, wat zijn de opportuniteiten, hoe kan het voedselpark ruimtelijk verknoopt worden met zijn gefragmenteerde omgeving, hoe kan de link gelegd worden met de aanpalende sociale woonwijken, welke nieuwe, teelten kunnen ingezet worden op deze site, en hoe kunnen de actieve landbouwers betrokken worden bij het project? , …

De voornaamste opdracht van de projectregisseur is dit project actief te begeleiden tot aan de uitvoering. Voorland staat als projectregisseur in voor de opvolging van het volledige ontwerp- en participatieproces; voor het uitschrijven van de projectdefinitie; voor het samenstellen van het projectdossier (als onderdeel van het bestek voor de selectie van het ontwerpteam); voor het opmaken van het projectrapport (eindoplevering van de projectregie met beschrijving procesverloop en aanbevelingen). 

Om de realisatie van dit innovatief project mogelijk te maken, zijn de marges van de huidige regelgeving opgezocht en zijn de mogelijkheden verruimd door de inzet van ontwerpend onderzoek, intensief overleg en creatieve inzet van instrumenten.

foto Tim Van de Velde

Vorige
Vorige

Bouwmeesterscan

Volgende
Volgende

Visie omgeving Boechout 2030